Kategori : Bitkisel Üretim - Etiketler :zirai tahmin raporu 18 şubat 2016, zirai tahmin raporu 19 şubat 2016, zirai tahmin raporu 20 şubat 2016, zirai tahmin raporu 21 şubat 2016, zirai tahmin raporu 22 şubat 2016 - Tarih : 17 Şubat 2016
1. BÖLGE
Ankara, Çankırı, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Bolu, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Kırıkkale, Uşak.
Cuma ve pazar günüleri bölge geneli, cumartesi günü doğusu yağmurlu ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta tarla faresi ve ambar zararlıları ile mücadele edilir. Ayçiçeği, kanola, aspir ve patates tohumlarının temini içim çalışmalar yapılır.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde sıvat ve silaj tesisi için yer tespiti yapılır.
Meyvecilikte fidan temini için girişimlere başlanır. Uygun havalarda kış ilaçlamasına başlanır. Ay sonuna doğru budamaya başlanır. Şeftalide klok hastalığına karşı gözler uyanmak üzereyken bordo bulamacı ile ilaçlama yapılır. Çiftlik gübrelemesi yapılır. Kalem aşısı hazırlıklarına başlanır.
Bağcılıkta omcalar üzerindeki kabuklar uyku devresinde toplanıp yakılır. Amerikan asma anaçlıklarında ay sonuna kadar çelik kesimi ve muhafazasına başlanır.
Sebzecilikte sıcak yastıkların yapımına başlanır, gübreler doldurulup sıcaklığın düşmesi beklenir. Kalorifer ısıtmalı yastıklara baş salata tohumu ekimi yapılır. Çökerten hastalığına karşı fidelik toprakları ilaçlanır. Sera sebzeciliğinde kışlık sebzelerde hasat devam edilir.
Süs bitkilerinde salon süs bitkilerinde çelik alınır. Saksı değiştirilir. Sera çiçekçiliğinde, yaz çiçeklerinin tohumu ekilir. Çit bitkilerinin budaması yapılır. Solmuş çiçek goncaları toplanır. Seralarda tohum yastıkları ve fidelikler ilaçlanır.
2. BÖLGE
Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta.
Cuma günü ortası ile kuzeyi, cumartesi günü kuzeyi, pazar günü ortası ile güneyi sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden orta kuvvette, zaman zaman kuvvetlice eseceği tahmin edilmektedir. Üreticilerin ilaçlamada rüzgârı dikkate almaları önerilir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta azotlu gübrenin ikinci yarısı amonyum nitrat halinde verilir. Yabancı ot mücadelesi yapılır. Fare mücadelesine devam edilir. Zabrus çıkışı olan yerlerde satıh mücadelesi yapılır. Çeltik tarlalarda tava ve kanal açma hazırlıkları yapılır. Baklada çapa yapılır. Yazlık ekilecek mercimek için toprak işleme, tohum yeri hazırlama ve ekim işlerine devam edilir. Gübreleme yapılır. Pamukta pembe kurda karşı pamuk sapları toplanarak yakılır.
Çayır ve mera bitkilerinde azotlu gübreleme ve ekimi yapılacak yem bitkilerinin toprak hazırlığı yapılır.
Meyvecilikte fidan ve çöğür sökümüne devam edilir. Yeni kurulacak bahçeler için fidan temin edilir. Dikim budaması ve dikim yapılır. Meyve bahçelerinde budamaya devam edilir. Gübreleme yapılır. Toprak işlemesine devam edilir. Şeftalilerde yaprak kıvırcığı hastalığına karşı gözlerde kabarma tespit edilir edilmez bordo bulamacı ile ilaçlama yapılır. Elmada kara lekeye karşı gözler kabarmaya başladığında ilaçlı mücadele yapılır. Kontroller sık sık yapılarak hastalık ve zararlı tespit edildiğinde ilaçlı ve kültürel mücadele yapılır. Turunçgillerde obur sürgünlerin alınması ve budamaya devam edilir. Fosforlu, potaslı ve kompoze gübreler verilir. Yeni kurulacak bahçelerin dikim işleri yapılır. Hasada devam edilir. Bordo bulamacı uygulamasına devam edilir. Zeytincilikte ayın ilk haftasından ay sonuna kadar gübreleme yapılır. Kireçli topraklara fosforlu gübre verilirken beraberinde humus da verilir. Fidan dikimine devam edilir. Budama işlerine devam edilir. Halkalı leke ve fumajine karşı mücadeleye devam edilir.
Bağcılıkta aşı için en uygun zamandır. Gübreleme yapılır. Fosforlu ve potaslı gübrelerin tamamı, azotlu gübrenin yarısı yağmurlardan önce diğer yansıda birinci sulamadan bir hafta önce verilir. Önceden aralanmış olan bağlarda budama yapılır. Çelik marazı ve ölü kol mantari hastalığına karşı %3’lük bordo bulamacı ile gözlerin kabardığı, fakat açılmadığı devrede fırça ile sürülerek ilaçlama yapılır.
Sebzecilikte aralık sonunda ekilen ve 2-3 yapraklı olan fideler ılık yastıklara şaşırtılır. Turfanda yetiştiricilik için balçova kasalarına hıyar ve kabak ekimi yapılır. Yastıklara domates, biber, patlıcan ekimi yapılır. Kavun, karpuz ekimi için kuruda gübreleme yapılır. Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir. Seralarda sıcaklık durumuna dikkat edilir. Çökerten hastalığına karşı yastık ve fidelik toprakları ilaçlanır. Solucanlarla mücadele yapılır.
Süs bitkilerinde karanfil üretilecek yerlerde toprak işlemesi ve yanmış çiftlik gübresi ile kaplama gübreleme yapılır. Serada gül yetiştiriciliğinde zirai mücadele, gübreleme ve sulama yapılır. Yabani otlar ve yabani sürgünler temizlenir. Salon çiçeklerinde saksı değiştirme yapılır. Bazı süs ağaç ve ağaççıklarının dikimi yapılır. Seralarda köklendirme, gübreleme, bağlama, gonca tekleme gibi işlere devam edilir.
3. BÖLGE
Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Düzce.
Cuma günü bölge geneli, cumartesi günü ortası ile batısı, pazar günü ortası ile doğusu yağmurlu ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğus yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan günlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta birinci üst gübrelemeye devam edilir. Ayın son haftasından itibaren ikinci üst gübrelemeye başlanır. Tarla faresi mücadelesine devam edilir. Buğdayda zabrus satıh mücadelesi yapılır. Uygun havalarda nohut, mercimek ve fasulye ekilecek yerlerin toprak hazırlığı yapılır. Tütünde pastal ve denkleme işleri tamamlanır. Denklenen tütünlerin bakımları yapılır. Tütün depoları ilaçlanır. Kanolada yazlık gübrenin kalanı atılır. Uygun havalarda tarla hazırlıkları yapılır. Şeker pancarı ekimine başlanır ve gübreleme yapılır.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde ayın sonlarına doğru kompoze gübrelerle üst gübreleme yapılır. Ekili yonca ve korungalara fosforlu gübre atılır. İkinci haftadan itibaren adi fiğ ekimi başlanır. Meralara hayvan sokulmaz. Meradaki çalı ve yabancı otlar temizlenir. Meralarda kelleşen bölgelere uygun yem bitkileri ekilir.
Meyvecilikte uygun havalarda kışlık budama yapılır. Kuru dallar toplanıp yok edilir. Fidan dikimlerine devam edilir. Bahçelerde fosforlu ve kompoze gübreleme yapılır. Kalem aşısı için aşı kalemleri alınır. Ayın sonlarında toprağın işlenmesine başlanır. Elma, armut, şeftali gibi çeşitli meyve ağaçlarına zarar yapan kabuklu bit, yaprak biti, kırmızı örümcek ve yumurtalarını yok etmek için ilaçlı mücadele yapılır. Şeftali, badem gibi ağaçlara etkili olan (klok) yaprak kıvırcığı hastalığına karşı %2 lik bordo bulamacı ve hazır bakırlı ilaçlar atılır. Zeytincilikte ocak ayında açılan çukurlara bu ayda dikim yapılır. Hafif, süzek topraklara çiftlik gübresi verilir. Fosforlu, potaslı veya kompoze gübreleme yapılır. Kar yağışı fazla olduğunda dalların kırılmaması için kar silkme yapılır. Halkalı leke ve kansere karşı mücadele yapılır. Yıkılmış ve bozulmuş teraslar onarılır.
Bağcılıkta kış budamasına devam edilir. Anaçlıklarda asma çeliği kesimine devam edilir ve kesilen çelikler kum içine ters olarak bütünüyle katlanır. Uygun havalarda bağ tesisi için fidan dikimi yapılır. Bağlara kompoze gübre verilir. İklimi yumuşak olan yerlerde yarma veya dilcikli ingiliz aşısı başlanır. Ay sonunda birinci kış ilaçlaması yapılır.
Sebzecilikte lahana, karnabahar, pırasanın hasadı tamamlanır. Ispanak, marul, havuç ve turpun hasadına devam edilir. İlkbaharda ekim ve dikimi yapılacak sebzelerin toprak hazırlığına başlanır. Tohumları alınacak sebzelerin yerlerinden sökülüp dikimi yapılır. Fide için sıcak yastıklar hazırlanır. Domates, biber, patlıcan tohumları sıcak yastıklara ekilir.
Süs bitkilerinde çim alanları tesis edilir. Çeşitli ağaç ve ağaççıkların yapraksız olanlarından çelik kesimi yapılır. Uygun havalarda çimlerin biçimine devam edilir. Lale, sümbül gibi soğanlı çiçeklerin soğanlarının dikimi yapılır. Seralarda yaprak çeliği ile çoğaltma yapılır. Seralarda karanfil ve kasımpatılarda çelik alma ve köklendirme işleri yapılır. Gübreleme, bağlama, gonca tekleme gibi bakım işlerine devam edilir. Salon çiçeklerinde saksı değiştirilir. Fidanlar dikimi için hendeklenir.
4. BÖLGE
Antalya, İçel, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis.
Cuma günü kuzeydoğusu, pazar günü bölge geneli, pazartesi günü doğusu yağmurlu ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta buğday, arpa, çavdar ve yulafta azotlu gübrelemeye devam edilir. Çeltik tarımında ayın ilk yarısında birinci sürüm yapılır. Tarla faresi ile mücadeleye devam edilir. Ambardaki tohumluk ve mahsullerin bakımı ile ambar zararlılarına karşı mücadele yapılır. Yabancı ot mücadelesi yapılır. Yazlık olarak ekilecek mercimekte toprak işlemesi yapılır. Hava şartları uygun ise ay sonuna doğru ekimi yapılır. Ekimle birlikte fosforlu gübre verilir. Kıraç araziye ekilecek nohutta ön gübreleme olarak fosforlu gübre verilir. Sahil bölgelerde taze bakla üretiminde ot alma işlerine devam edilir. Kanolada yaz gübresinin kalan kısmı atılır. Turfanda patateslerde çapalama devam edilir, hastalık ve zararlılarla karşı ilaçlama yapılır. Pamuk sapları toplanıp yakılır, soklu pullukla kış sürümü yapılır.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde toprak ve iklim şartlarının elverdiği ölçüde toprak işleme, gübreleme, ekim yapılır. Ağır otlatmadan kaçınılır.
Meyvecilikte toprak işleme ve gübrelemeye devam edilir. Fidan söküm ve dikimi yapılır. Şeftali, elma, armutta budamaya devam edilir. Klok, kara leke, kırmızı örümcek, yaprak bükenlerle mücadeleye devam edilir. Turunçgillerde erkenci çeşitlerin hasadı tamamlanır. Diğer çeşitlerin hasadına devam edilir. Limon dışındaki narenciye çeşitlerinde hasat bitmişse budamaya başlanır. Birinci azotlu gübreleme yapılır. Çeşit değiştirmek istenen ağaçlar varsa işaretlenir. Bahçelerde zararlı tespit çalışmaları yapılır, gerekirse hasadın bitirilmesinden sonra ilaçlama yapılır. Fare ve diğer kemirgenlerle mücadele edilir. Salyangozlara karşı mücadeleye başlanır. Budamadan sonra uç kurutan, turunçgil dal yanıklığı, antraknoz ve kahverengi meyve çürüklüğüne karşı ilaçlama yapılır. Zeytincilikte yeni tesis edilecek yerlerde açılan çukurlara fidan dikimi yapılır. Kış sürümü yapılır. Gübreleme yapılır. Zeytinliklerde budama tamamlanır. Zeytin kanseri için %2’lik, yağış durumuna göre halkalı leke için %1’lik bordo bulamacı atılır. Antep fıstığında aşı hazırlığı yapılır. Kış ilaçlamasına devam edilir. Don olmayan günlerde kuru dallar kesilir. Müsait günlerde fidan söküm ve dikimi yapılır.
Bağcılıkta yeni tesis edilecek bağlarda fidan çukurları açılır. Ayın ikinci yarısından itibaren dikime başlanır. Gübrelemeye devam edilir, budamaya başlanılır. Zararlılarla mücadele için omca üzerindeki kurumuş kalın kabuklar kaldırılarak yakılır. Yeni bağcılıkta aşı hazırlığına başlanır.
Sebzecilikte sahil şeridinde ilk haftalarında alçak plastik tüneller altına başta kabak olmak üzere kavun, karpuz ve hıyar gibi sebzelerin fideleri dikilir veya doğrudan tohumları ekilir. Seralarda ikinci ürün sebzelerinin bakım işlerine devam edilir, gübre verilir. Tarla sebzeciliğinde sahil şeridinde toprak şartları uygun olduğu takdirde toprak hazırlama işleri yapılır. Seralarda mantari hastalıklarla mücadele edilir, toprak dezenfeksiyonu yapılır. Kışlık sebzelerde (lahana, karnabahar, soğan, maydanoz, pırasa, ıspanak) bakım ve hasada devam edilir.
Süs bitkilerinde yazlık yetiştirilecek çiçekler için tohum tavaları hazırlanır ve tohumlar ekilir. Hava şartları uygun olduğu takdirde yöresel süs bitkileri çoğaltılmaya başlanır. Güllerde çelik almaya başlanır. Çam fıstığı ve fenix tohumları tavalara ekilir. Gübrelemeye devam edilir. Külleme, kırmızı örümcek, püseron, koşnil mücadelesi yapılır.
5. BÖLGE
Artvin, Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Erzincan.
Cuma günü güneydoğusu ile kuzeybatısı hariç tamamı, cumartesi ve pazartesi günleri bölge geneli, pazar günü güneydoğusu hariç tamamı yağmurlu ve kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Patates kıştan zarar görmeden saklanabilmesi için deponun sıcaklığı, nem ve havalandırma durumu patatesin istediği şartlara göre ayarlanır. Depo sıcaklığının -2°C’nin altına düşmemesi ve 4°C’nin üzerine çıkmaması gerekir. Depodaki nem oranı %60-80 arasında tutulmalıdır. Depoların karanlık olması arzu edilir. Çürüyen yumrular seçilir ve atılır.
Meyvecilikte kar düşen yerlerde genç fidanların gövde kısımları tavşan kemirmelerine karşı kâğıt ve benzeri maddelerle sarılır. Kar basan dalların karları temizlenerek kırılmaları önlenir.
6. BÖLGE
Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Bitlis, Van, Hakkari, Muş, Bingöl.
Cuma günü kuzeybatısı, cumartesi günü kuzeyi, pazar günü ortası ile batısı, pazartesi günü bölge geneli yağmurlu ve kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden orta kuvvette, zaman zaman kuvvetlice eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta kemirici hayvanlar ve ambar zararlıları ile mücadele edilir. Yazlık ekim için malzeme teminine başlanır. Baklagillerin ekimi için toprak hazırlığı yapılır. Kanolada yaz gübresinin kalanı atılır.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde yem bitkileri ekimi için yer seçimi yapılır. Yonca, korunga, fiğ tohumlarının temizliğine devam edilir.
Meyvecilikte fidan çukurları açılır. Donsuz günlerde kış mücadelesi yapılır. Don olaylarına karşı dikkatli olunur, tedbir alınır. Antep fıstığında çöğür çukurları dikime hazırlanır. Yabani fıstık ağaçları budanarak aşıya hazırlanır. Amonyum sülfatın yarısı ile fosforlu ve çiftlik gübrelerinin tamamı verilir.
Sebzecilikte soğuk ve donlu gecelerde fideleri korumak için sebze yastıkları kaba bir hasırla örtülür. Ilık ve soğuk yastıklar hazırlanır.
7. BÖLGE
Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Karabük.
Cuma günü doğu kıyı kesimleri hariç tamamı, cumartesi ve pazar günleri bölge geneli, pazartesi günü doğusu yağmurlu ve kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın doğu yönlerden orta kuvvette, zaman zaman kuvvetlice eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta ilkbahar ve yazlık hububat ekimleri için son toprak hazırlığı yapılır. Ekilecek tohumluklar ilaçlanır. Hububat ekimine başlanır. Ekimle birlikte gübre verilir. Kışlık ekilen hububatta üst gübreleme yapılır. Mısırda harmanlama işine devam edilir. Tarla faresi ve ambar zararlıları ile mücadele edilir. Baklagil ekilecek yerlerde toprak işlemesine başlanır. Mercimek, nohut, bakla ekimine başlanır. Patates ekilecek yerlerde toprak hazırlığı tamamlanır. Havalar uygun giderse ay sonunda ekim yapılır. Tohumların patates böceği ile bulaşık olmamasına dikkat edilir. Şekerpancarı ve ayçiçeği ekilen yerlerde toprak hazırlığına başlanır.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde meraların yıpranmasını önlemek için meraya hayvan sokulmaz. Yem bitkileri ekilecek yerlerde havaların uygun gittiği günlerde toprak hazırlığı yapılır.
Meyvecilikte mevcut bahçelerde çiftlik gübresi ve fosforlu gübre atılır. Sahil şeridinde armut, şeftali, kiraz bahçelerinde budama yapılır. Meyve fidanlarının dikimine devam edilir. Şeftalideki klok mücadelesi yapılır. Şubatın ikinci yarısından itibaren son-jose ve diğer zararlı yumurtalarına karşı kış mücadelesi yapılır. Fındıkta sahil kuşağında bahçe bakımı işlerine başlanır. Fındık biti mücadelesine başlanır. Yeni fındıklık tesisine devam edilir, mevcut tesislerde fosforlu ve çiftlik gübresi verilir. Fındık kozalak mücadelesine devam edilir. Çayda bir yıl köklenmeye bırakılmış çelikler, bu ayda sökülüp tarlaya dikilebilir. Turunçgillerde ayın ikinci yarısında fidanların dikimi yapılır, dikimle birlikte yapay gübre verilir. Mevcut bahçelerde fosforlu gübre ve çiftlik gübresi atılır.
Bağcılıkta çubuk temin edilir, çukurlar açılarak dikime başlanır.
Sebzecilikte kışlık sebzelerin hasat ve pazarlaması yapılır. Tohum ve fide yastıkları hazırlanır. Hazırlanan yastıklara tohum ekilir. Açıkta sebze bahçelerinde toprak işleme yapılır. Fidelik toprakları mantari hastalıklara karşı ilaçlanır.
Süs bitkilerinde çiçek çelikleri hazırlanır. Soğanlı çiçeklerin soğanları dikilir. Sıcak yastıklara ekim yapılır.
8. BÖLGE
Amasya, Tokat, Sivas, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Tunceli.
Cuma ve pazar günleri bölge geneli, cumartesi günü ortası ile kuzeyi, pazartesi günü ortası ile güneyi yağmurlu ve kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta yağışsız ve kuru havalarda tarla faresi mücadelesine devam edilir. Tohum ilaçlamalarına devam edilir. Bazı kesimlerde yazlık hububat ekimlerine başlanır. Ambar zararlılarına karşı mücadeleye devam edilir. Baklagillerde tohum yatağı hazırlanır, tohumluk ve gübre temin edilir. Kanolada yaz gübresinin kalanı atılır, tohumluk temin edilir.
Çayır mera ve yem bitkilerinde ekimi yapılacak yem bitkileri alanlarında toprak işlemesine devam edilir. Eski yıllarda tesis edilmiş yem bitkileri alanlarında ve bakıma alınan meralarda gübreleme yapılır. Yoncalık ve meralarda fare mücadelesi yapılır.
Meyvecilikte havalar uygun gittiği takdirde fidan dikilecek yerlerin işaretlenmesi yapılır. Fidanlığın çevrilmesi ve parselasyon işleri yapılır. Fidan çukurları açılır. Çöğür ve fidan sökümüne kadar devam edilir. Hendekleme yapılır. Fidan dikimine devam edilir. Çiftlik gübresi atılır. 15-20 cm derinliğinde kış toprak işlemesi yapılır. Gençleştirme budamasına devam edilir. Şeftalide klok mücadelesi yapılır. San-Jose kabuklu bitine karşı kışlık yağlarla mücadele yapılır. Meyve ağaçlarındaki yara ve bereler macunla kapatılır. Depolanan meyvelerin pazarlaması yapılır.
Bağcılıkta köklü bağ çubukları dikilir. Ay sonuna doğru bağlarda budama işlerine başlanır. Çelik marazı görülen bağlarda hastalıklı çubuklar kesilerek yakılır. Budamadan sonra çelik marazı için kara boya saç yağı karışımı hazırlanıp çubuklara sürülür.
Sebzecilikte tohum ekilecek yastıklar hazırlanır. Hasat öncesi marul ve lahana sulanır. Yastıkların havalandırma ve ilaçlaması yapılır. Sera ve plastik tünellere topraklı ve topraksız fideleri şaşırtılır. Plastik örtüyü koruyan rüzgâr kıranlar yapılır. Plastik sera ve tünellerin parselasyonları yapılır. Fideliklerde çökerten hastalığına karşı mücadeleye devam edilir.
9. BÖLGE
Afyonkarahisar, Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri.
Cuma ve cumartesi günleri kuzeydoğusu, pazar günü bölge geneli yağmurlu ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklar beklenmektedir. Rüzgârın doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
Hububatta tarla faresi mücadelesi yapılır. Tarlaların su toplayan kısımlarının suları akıtılır.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde tohumluk temini için resmi kuruluşlarla temasa geçilir. Yeterli tav görüldüğünde toprak hazırlığına başlanır. Sürümle birlikte gübreleme yapılır.
Meyvecilikte ay ortasından sonra budamaya başlanır. Çiftlik gübresi verilir. Kalem aşısı hazırlığı yapılır. Çöğürlerin söküm ve tuvaletleri yapılarak, aşı ve dikim yapılır. Havaların iyi olduğu günlerde fidan dikimi yapılır. Sulama kanal ve arklar temizlenir. Kışlık mücadeleye başlanır.
Bağcılıkta çukurlar açılır. Ay sonunda budama için boğaz açma işlerine başlanır.
Sebzecilikte sıcak yastıklar hazırlanır. Sertifikalı tohumluk temin edilir. Sera sebzeciliğinde kışlık sebzelerin hasadı yapılır. Bahçelerde hava koşullarının uygun olduğu günlerde toprak hazırlığı yapılır.