Kategori : Su Ürünleri - Etiketler :bafa gölü balıkçılığı, bafa gölünde balık, bafa gölünde balıkçılık - Tarih : 08 Şubat 2015
Kuş ve bitki türleri açısından zengin biyolojik çeşitliliğe sahip Bafa Gölü’nde yaz aylarında yaşanan kirlilik nedeniyle Kapıkırı ve Gölyaka yerleşim yeri kıyılarında oluşan balçık son günlerde etkili yağışlar nedeniyle temizlendi
Bafa Gölünde yaz aylarında yaşanan kirlilik nedeniyle Kapıkırı ve Gölyaka yerleşim yeri kıyılarında oluşan balçık son günlerde etkili yağışlar nedeniyle temizlendi.
Muğla’nın Milas ilçesinde geçmiş yıllarda da kirlilik iddialarıyla gündeme gelen ve sürdürülen çalışmalarla kirliliğin büyük oranda ortadan kalktığı Bafa Gölü’nde yağışlarla birlikte göl temizlenirken balık çeşitliliğinin de arttığı bildirildi.
Milas ilçesi Bafa Gölü’ndeki Kapıkırı ve Gölyaka yerleşim yeri kıyılarında yaz aylarında kirlilik nedeniyle oluşan su yosunu ve balçıklar bölgede son günlerde yaşanan etkili yağışlar nedeniyle temizlenerek, gölde balık sayısında artış yaşandı.
Muğla ve Aydın sınırları içinde yer alan, Ege bölgesinin en büyük doğal gölü olan Bafa Gölü, nesli tehlike altında bulunan birçok kuş türüne üreme ve kışlama ortamı sağlıyor. Bölgede son günlerde etkili olan yağışlar nedeniyle Bafa Gölü temizlenirken balıkçılık faaliyetleri de yeniden başladı. Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Bafa Gölü’nde yaz aylarında yaşanan çevre kirliliğinin ortadan kalktığını söyledi.
Özellikle son yağışlarla gölün kirlilik seviyesinin kabul edilebilir ölçülere gerilediğini belirten Gürel, “Bafa Gölü normal haline dönmüş durumda. Balıkçılık faaliyetleri devam ediyor. Yazdan kaynaklı sıkıntılar bertaraf edildi. Şu an her şey yolunda gözüküyor. Bölgede, sivil toplum örgütlerinin kirlilikle alakalı duyarlılık yaratma adına çalışmaları sürüyor. Kamu kuruluşları da, üniversiteler de inceleme yapıyorlar. Önümüzdeki günlerde Bafa Gölü’ndeki kirliliğin önlenmesiyle alakalı güzel gelişmeler olur ümidindeyim” dedi.
Gürel, bölgede etkili olan yağışın Büyük Menderes Nehri’nin su seviyesini yükselttiğini vurgulayarak, “Bafa Gölü’nde yağışların ardından su seviyesi yükseldi ve Büyük Menderes’ten göle verilen su akımı, göl üzerinde oluşan yosunları temizledi. Göle yıl boyunca sürekli temiz su veriyoruz. Son yaşanan yağışla verilen su seviyesi de artış gösterdi” diye konuştu.
“Göldeki kirlilik ve koku kalmadı”
Bafa Gölü’nün köyleri için vazgeçilmez olduğunu ifade eden Kapıkırı Köyü Muhtarı Necmettin Mekeci ise göldeki kirliliğin ve kirliliğin neden olduğu kokunun ortadan kalktığını söyledi. Kirliliğin ortadan kalkmasıyla balık çeşitliliğinde de artış yaşandığını vurgulayan Mekeci, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yaz ayında Bafa Gölü’nde çok yoğun bir kirlilik yaşandı. Yağışlarla birlikte şu an gölde durum tamamen normale döndü. Balçık benzeri görüntü ve koku ortadan kalktı. Kirlilik sürecinde balıkçılarımız hiç av yapamıyordu. Yakaladıkları balıklar bile hemen bozuluyor, satış yapılamıyordu. Şimdi kooperatife bağlı 270 balıkçı gölden geçimini sağlıyor. Daha çok kefal, levrek, yılan balığı ve çupra balığı yakalanıyor. Bafa Gölü, ilkbahar ve sonbahar aylarında yoğun olarak ziyaretçi alır. Şu an gölümüz, tüm güzelliğini sergileyerek ziyaretçilerini beklemekte.”
“Günde 500 kilo balık avlıyoruz”
Bafa Gölü’nde 60 yıldır balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Mehmet Akgün ise 80’li yıllarda gölde tatlı su balıklarının da bulunduğunu, susadıkları zaman gölden su içtiklerini söyledi.
Gölün suyunun şu an tuzlu olduğunu ifade eden Akgün, şöyle konuştu: “Sonraki yıllarda Menderes nehrinden gelen suların göle girmesi buradaki balık çeşitliliğini de değiştirdi. 5 yıldır yaz aylarında burada büyük bir yosun kütlesi ve kirlilik yaşanıyor. Yaz aylarında balık avlayamıyoruz. Kirlilik nedeniyle balık ölümleri yaşanıyor. Son yağışlar gölün temizlenmesine çok büyük katkı sağladı. Göl temizlendi ve su yükseldi. Şu an hiç kirlilik yok. Kirlilik çekildikten sonra balık avlamaya devam ettik. Arkadaşlarım her gün ortalama 500 kilogram balık tutuyor. Şu an çok memnunuz.”
Kaynak: Deniz Haber