Reklam 1 Alanı

Tarımsal araştırma enstitüleri uzmanlık alanları

Kategori : Bitkisel Üretim, Hayvansal Üretim - Etiketler :, , - Tarih : 07 Mart 2017

tarimsal-arastirma-ens-uzmanlik

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, her tarımsal enstitüsünün görev alanına giren çalışma konularını ve ürünlerini, Milli Tarım Projesi perspektifinde yeniden belirlediklerini, bu çerçevede enstitülerin kendi sorumluluk alanlarında uzmanlaşacaklarını belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı 48 araştırma enstitüsü ve Türkiye Milli Botanik Bahçesinin görev ve yetkileriyle ilgili düzenlemeye gidiyor. Bu adımla, Türkiye’nin tarım alanında ihtiyacı olan bilgi ve teknolojinin üretilerek, inovasyonun gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Çelik, Milli Tarım Projesi kapsamında havza, konu ve ürün bazında uzmanlaşması, inovasyon kapasitesinin artırılmasına yönelik enstitülerde yapılacak revizyonla, kendi görev alanında ulusal ve uluslararası anlamda uzmanlaşmış bir kurum oluşturulacağını vurguladı.

Her enstitünün görev alanına giren çalışma konularını ve ürünlerini Milli Tarım Projesi perspektifinde yeniden belirlediklerini belirten Çelik, mevcut yapıda enstitülerin çok sayıda araştırma konusu üzerine çalıştığını, aynı konuda birçok kurumun görevlendirildiğini anlattı. Bu durumun, hem insan kaynağı hem de gereksiz altyapı kurulması ihtiyacından dolayı bütçe israfına yol açtığına dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

“Bu nedenle, ülkesel ve bölgesel ihtiyaçları dikkate alarak her enstitünün, hangi konuda, hangi üründe Ar-Ge faaliyeti yürüteceğini belirledik. Dolayısıyla enstitülerimiz kendi sorumluluk alanlarında uzmanlaşacaklar. Örneğin, tarım ekonomisi araştırmaları, belirlediğimiz 12 enstitü liderliğinde yürütülecek. Diğer enstitüler de ihtiyaç duyulması halinde bu çalışmalara destek olacaklar. Bitki sağlığı araştırmaları konusunda 8, tıbbi, aromatik ve boya bitkilerinde 8, tarım makinalarında 4 enstitümüz uzmanlaşacak. Bu şekilde her enstitümüzün çalışma alanlarını ve yetkili oldukları bölgeleri yeniden belirledik.”

“Ar-Ge ve İnovasyon Ofisi kurulacak”

Çelik, enstitülerin ilgili kamu ve özel sektör kurumlarıyla çalışabilecek düzeye ulaştırılmasının hedeflendiğine işaret ederek, bu amaçla en kısa sürede tüm enstitülerde “Özel Sektör Araştırma Ofisleri” açılacağını bildirdi.

Araştırma enstitüleriyle özel sektörün iş birliğini artırmak ve daha fazla ortak proje yapmalarına imkân sağlamak için Ar-Ge ve İnovasyon Ofisi kurulacağını ifade eden Çelik, bu düzenlemeyle, özel sektörün araştırma yapmaya teşvik edilmesi ve kaynakların etkin kullanılması için enstitülerde inovasyon kabiliyetinin geliştirilmesiyle Ar-Ge uygulama bağını güçlendirmenin de hedeflendiğini kaydetti.

Çelik, bu amaçlar doğrultusunda özel sektörün Ar-Ge projeleri için Bakanlık veya ilgili enstitüyle koordineli olarak uygun şartlarda çalışabilmesi için araştırma enstitülerinde gerekli iletişim ağı ve büro malzemelerinin olacağı, uzmanlarla toplantı yapılmasına imkân sağlayacak, ofis olarak kullanılabilecek bir mekânın oluşturulacağını vurguladı.

“21 Ar-Ge ve Mükemmeliyet Merkezi kurma çalışmaları sürüyor”

Enstitülerin altyapılarını geliştirerek, ileri Ar-Ge ve Mükemmeliyet Merkezleri kurulması yönündeki çalışmalarının da devam ettiğini anlatan Çelik, bu kapsamda 2016 yılı içinde Meyvecilik Araştırma Eğitim Merkezi, Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi, Bitki Islahı ve Generasyon Atlatma Merkezi olmak üzere 3 yeni Ar-Ge merkezi kurulduğuna işaret etti.

Bunların yanı sıra 21 merkezin daha kurulma çalışmalarının devam ettiğini belirten Çelik, öne çıkan en önemli projelerden birisinin etçi damızlık tavuk ıslahı çalışmaları olduğunu bildirdi. Çelik, yürütülen çalışmalar sonucunda, 2016 yılında elde edilen ilk yerli etçi damızlıkların bu sene içinde üreticilerin kullanımına sunulacağını açıkladı.

Biyolojik Mücadele Araştırma Merkezi sayesinde, bitki hastalıklarıyla mücadelede biyolojik yöntemlerin kullanılmasına yönelik çalışmaların hız kazandığını, bu sayede kimyasal ilaç kullanımının azaltılacağını da belirten Çelik, şunları kaydetti:

“Ülkemizin dışa bağımlı olduğu konulardan bir tanesi gıda sanayinde kullanılan starter kültürler. Bursa’da kurduğumuz yeni Ar-Ge merkezimiz sayesinde bu konuda da dışa bağımlılığımız tamamen engellenecek. Bunların yanında sektörümüzün ihtiyaç duyduğu pek çok üründe yeni tohum ve fidan çeşitleri geliştirilerek üreticilerimizin kullanımına sunuldu. İlk defa 2016 yılında seçilen 25 üründe politika dokümanları hazırlanmaya başlandı. Bu dokümanlar, o ürünle ilgili geçmişteki durum, mevcut durum, önümüzdeki 5 ve 20 yıllık tahminlerle öngörüleri içerecek. Bu sayede karar vericiler için çok önemli sektörel politika dokümanları oluşturulacak.”

Kaynak

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :