Reklam 1 Alanı

Solucan Gübresiyle Eski İhtişamına Kavuşuyor

Kategori : Diğer - Etiketler :, , - Tarih : 02 Eylül 2012

Yetiştiricisine güvercin, yarasa ve solucan gübresi desteği verilince 2 yılda 13,5 kilogram büyüyen Diyarbakır karpuzunun tanıtımı için uluslararası festival yapılacak.

Dicle Nehri vadisindeki çakıllı ve kumlu arazide güvercin gübresi verilerek yetiştirilen ancak çeşitli sebeplerle yıldan yıla küçülen Diyarbakır karpuzu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği’nin desteğiyle yürütülen “Diyarbakır Karpuzunu Geliştirme Projesi” sayesinde 2 yılda 13,5 kilogram büyüdü.

Türk Patent Enstitüsü’nce de tescillenen Diyarbakır karpuzu için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce hazırlanan “1. Uluslararası Geleneksel Diyarbakır Karpuzu Festivali” projesi Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunuldu.

Projenin onaylanmasıyla 26 yıl aradan sonra geçen yıl adına festival düzenlenen bu yıl ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle uluslararası statü kazandırılan 3 günlük festivalde, Diyarbakır Hipodromu’nda “karpuz kupası koşusu” da gerçekleştirilecek.

-“Karpuz festivali dünyada ses getirecek”-

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin sembolü haline gelen dünyaca ünlü Diyarbakır karpuzunun küçük etkinliklerle kutlanmaması için 26 yıl aradan sonra geçen yıl kentte 2 gün süren Diyarbakır Karpuz Festivali düzenlediklerini bu yıl ise festivale uluslararası statü kazandırdıklarını söyledi.

Koçkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın talimatı ve Diyarbakır Valiliği’nce sağlanan finansman desteğiyle hazırlanan ve 2 yıldır uygulanan “Diyarbakır Karpuzunu Geliştirme” projesi sayesinde karpuzun 2 yıl öncesine göre 13,5 geçen yıla oranla ise 1,5 kilogram büyüdüğüne dikkati çekerek, konuya ciddi bir şekilde eğilerek çiftçilerin yaptığı hataları yerinde gözlemlenmesi, doğru yerde doğru çiftçi tarafından, dinlenmiş doğru arazilerde ekiminin sağlanması ve kullanılan gübrenin meyvelerini verdiğini belirtti.

-Sıvı solucan gübresi denendi-

Koçkaya, proje kapsamında çiftçiye güvercin ve yarasa gübresi desteğinde bulunduklarını kaydetti. Bu yıl gübre çeşitlerinden sıvı solucan gübresinin de denendiğini ifade eden Koçkaya, şöyle dedi:

“Bu yıl buzhaneye getirilen 100 karpuzdan en büyüğü 49,5 kilogram ağırlığında. İlk 6’ya giren karpuzların tamamının sıvı solucan gübresi kullanılarak üretim yapılan bahçelerden geldiğini tespit ettik. Bu yıl kurak geçmesine rağmen bu derece gelişmiş karpuzların elde edilmesinde kullanılan gübrenin büyük payı söz konusu. Bu, anız yakılarak zarar verilen solucan ve çeşitli canlıların aslında ne kadar etkili ve faydalı olduğunun görülmesi bakımından da iyi bir örnek. 7 Eylül’e kadar karpuzların tartılması sürecek. Geçen yıl 51 bin 350 dekardan alınan rekolte 187 bin ton iken, bu yıl 52 bin 400 dekardan şu ana kadar 191 bin 200 ton verim elde edildi. Yerel karpuzda ise lokal olarak ekilen 300 dönümden elde edilen rekolte 2 bin 100 ton. Ticari olarak ekimi geçmişe oranla azalan tohumları 2 yıldır koruma altına aldık. Bu kapsamda Türkiye Tohum Üreticileri Birliği ile yerel tohumların korunması için işbirliği gerçekleştirildi.”

-Tüm ülkelere davetiye-

Koçkaya, Diyarbakır karpuzunun tanıtımı amacıyla ilk olarak 1967 yılında festival düzenlendiğini, daha sonra 1982 yılına kadar ara verildiğini, 1982-1985 yılları arasında düzenlenen festivallere ise 1995 yılına kadar ara verildiğini hatırlatarak, 1995 yılından itibaren günümüze kadar her yıl valiliğin desteği ile müdürlükçe düzenlenen karpuz yarışmalarını bu yıl uluslararası festivale dönüştürmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

1966’dan bu yana kutlanan festivalin uluslararası hale getirilmemiş olmasının büyük eksiklik olduğunu vurgulayan Koçkaya, şöyle dedi:

“Diyarbakır karpuzunu kentin olduğu gibi ülkenin de en önemli değeri ve sembolü haline getirmeye kararlıyız. Domatesin dahi uluslararası festivalle taçlandırıldığı dünyada Diyarbakır karpuzunun bu tanıtımı fazlasıyla hakkettiğini düşünüyoruz. Proje kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ilk etapta 50 bin lira kaynak aktardı. İl Özel İdaresi kaynağı ve yerel firmaların sponsor desteğiyle yaklaşık 150 bin liralık bütçe oluştu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirdiğimiz görüşme sonucunda Sümerpark festival için tahsis edildi. Biri Ankara’da olmak üzere 16 kişilik ekibin çalışmaları ile hazırlanan 20 Eylül’de başlayacak ve 3 gün sürecek festival kapsamında ses yarışması yapılacak. Jüri üyeliği için Türkan ve Nazan Şoray davet edildi. Bunun yanı sıra 20 Eylül’de Diyarbakır Hipodromu’nda İngiliz atlarının koşacağı ‘karpuz kupası koşusu’ gerçekleştirilecek. Sahne gösterileri konserler, sportif etkinlikler ve yemek yarışmalarının gerçekleştirileceği festival valilik önünden yarış atlarının da katılacağı kortej yürüyüşü ile başlayacak. Amacımız Diyarbakır’ın bu değerini tüm dünyaya bir festival ile duyurmak ve yabancı turistlerin bölgeye ilgisini artırmaktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca da festival için tüm ülkelere davetiye gönderiliyor.”

Kaynak: http://www.haberciniz.biz/solucan-gubresiyle-eski-ihtisamina-kavusuyor-1615356h.htm

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :