Kategori : Bitkisel Üretim - Etiketler :tarım arazilerinde çekirge, tarım çekirge zararı, tarımsal ürünlerde çekirge - Tarih : 29 Nisan 2014
MUĞLA’nın Seydikemer İlçesi’nde 500 dekar tarım arazisi, milyonlarca çekirgenin istilasına uğrayarak kullanılamaz hale geldi.
Seydikemer’in Dodurga Mahallesi’nin Kızılcık mevkiinde 500 dekarlık alanda köylülerin ektiği buğday ve fiğ ile hayvanların otlatıldığı yeşil alanlar çekirgeler nedeniyle tahrip oldu. Son 5 yıldır çekirge istilasına uğrayan tarım alanlarına köylüler buğday ve arpa ekimini durdurdu. Önüne çıkan buğday, arpa, fiğ, yonca, ot ve çiçek gibi ürün ve bitkileri tümüyle imha eden çekirgelerin sayısı milyonlarla ifade edilirken, köylüler Fethiye Tarım İlçe Müdürlüğü’nden ilaç desteği aldı. Ancak tulumbayla yapılan ilaçlama tüm ovaya yayılan çekirgeleri yok etmeye yetmedi.
ÇEKİRGELERİ FOTOĞRAFLADILAR
Fethiye ile Antalya arasındaki tarihi Likya Yolu’nda doğa yürüyüşüne çıkan 30 kişilik bir grup, çekirge istilasına uğrayan Dodurga Mahallesi’nden geçerken büyük şaşkınlık yaşadı. Bastıkları her noktadan çekirge zıplayan grubun rehberi Eşref Bozoğlu, bu kadar çok çekirgeyi ilk defa gördüklerini, çekirgelerin doğaya ne kadar zarar verdiğini bilmediklerini söyledi. Fotoğraf makinelerine sarılan doğaseverler, Dodurga Mahallesi muhtarı Rasih Mete’den de konu hakkında bilgi aldı.
BÖLGEDE EKİM DURDU
Muhtar Mete, çekirgelerin 5 yıldır istilası altındaki bölgenin çöle döndüğünü, bölgede ekim yapmayı bıraktıklarını anlattı. Rasih Mete, “Normalde bu alana arpa ve buğday ekimi yapılırdı ancak şimdi adım attığınız yerden çekirge zıplıyor. 10 gün önce çekirgelerin alanı işgal ettiğini öğrendik. Sanırım çekirgeler dağılmadan yumurtalarını buraya bırakıyor ve her geçen yıl sayıları artarak alanı işgal ediyor” dedi.
Köylülerden Ahmet Kılıç, tarım alanlarıyla birlikte yeşil alanların da yok olmasının hayvancılığa zarar verdiğini aktardı. Kılıç, milyonlarca çekirgenin bölgeyi sardığını, sayılarının her geçen yıl azalması gerekirken arttığını kaydetti.