Reklam 1 Alanı

Organik Çamlıhemşin Balının Kilosu 540 Lira

Kategori : Gıda - Etiketler :, , - Tarih : 12 Eylül 2012

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde Çamlıhemşin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nce üretilen “Organik Çamlıhemşin Balı” kilosu 540 liradan satışa sunuldu.

Çamlıhemşin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kestioğlu, Rize’de arıcılığın en fazla Çamlıhemşin’de yapıldığını, yörede özellikle kütüklerin oyulması sonucu elde edilen ve “kara kovan” adı verilen kovanlarda üretilen organik balın rağbet gördüğünü belirtti.

İtalya’da 2000 yılında yapılan Dünya Kara Kovan Balı Yarışması’nda birinciliği Çamlıhemşinli bal üreticisi Veli Gülas’ın kazandığını, böylece Çamlıhemşin balının uluslararası ödüle de sahip olduğunu dile getiren Kestioğlu, “Kurduğumuz Çamlıhemşin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla Çamlıhemşin kara kovan balını markalaştırarak satışa sunma kararı aldık. İlçede kooperatifimize bağlı 16 üretici, yaklaşık 400 kovanda bal üretimi yapıyor” dedi.
Kooperatif görevlileri tarafından sezon başında mühürlenen kovanların sağımının, yine kooperatif görevlileri nezaretinde mühürleri sökülerek mevsim sonunda yapıldığını anlatan Kestioğlu, “Mühürü bulunmayan hiçbir petekten bal almıyoruz. Sağımı yapılan bal sertifikasyon kuruluşu tarafından onay verildikten sonra Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü laboratuvarında tahlil ediliyor. Kavanozlara dolumu bu tahlilden sonra yapıyoruz” diye konuştu.

REKOLTE DÜŞÜK FİYAT YÜKSEK

Organik kara kovan balının daha çok ilçenin Maselevat ve Komati yaylalarında üretildiğini ifade eden Kestioğlu, şunları söyledi: ”Bu yıl 11 üreticinin ürettiği yaklaşık 600 kilo balı tahlillerini yaptırdıktan sonra kilosu 520 liradan satışa sunduk. Bu yıl bal rekoltesi düşük, fakat kalite oldukça yüksek. Ürettiğimiz balı Çamlıhemşin’de bir, İstanbul’da ise beş noktada satışa sunduk.”
Çamlıhemşin’de üretilen organik balın Türkiye’nin en iyi ballarından birisi olduğunu savunan Kestioğlu, “Çünkü böyle bir doğa, bitki örtüsü ve çiçek hiçbir yerde yok. 1400 metre rakımlı yaylalarda bulunan peteklerdeki arılar, 3 bin metreye kadar çıkarak polen topluyorlar. Bu da balın kalitesini artırıyor” dedi. Kestioğlu ayrıca, bu yıl organik Maselevat balını 340, organik kestane balını da 180 liradan satışa sunduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: http://sozcu.com.tr/altin-fiyatina-bal.html

Yorumlar (1)
  • 14 Eylül 2012 tarihinde Sevda İnce tarafından

    Bir kaşığı bile derde deva oluyor derler. 🙂

  • Yorum Yaz
    Ad Soyad :
    E-mail :
    Yorum :