Kategori : Ekonomi - Etiketler :mısır alım fiyatları 2012, mısır alım taban fiyatı, mısır taban fiyatı 2012 - Tarih : 29 Ağustos 2012
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) mısırın tonunu 595 liraya alacağını açıkladı. Alımların bugün başlayacağını belirten Bakan Eker, yeni taban fiyatın geçen seneye göre yüzde 10,2 arttığını dile getirdi.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eker, “Biz üretici lehine piyasaya TMO olarak müdahale ediyoruz. 595 lirayla TMO, mısırın tonunu almaya hazır. Bu geçen seneye göre yüzde 10,2 oranında bir artışa tekabül ediyor. Buna ilave olarak ton başına 55 lira prim ödeyeceğiz. 595 lira artı 55 lira olduğunda ton başına üretici 650 lira fiyat artı prim olarak eline geçecek. Ayrıca diğer mazot, gübre, sertifikalı tohum ve toprak analiz desteği 55 lira olarak gerçekleşiyor. ÜFE’yi dikkate aldığımızda bir yıllık üretici fiyat artışı yüzde 6,13, tüketici fiyatında da geriye doğru yıllık yüzde 9 oranında bir artış oldu. Hem ÜFE hem TÜFE dikkate alındığında yüzde 10,2’lik bir artış mısır üreticisi lehine önemli bir fiyat.” Şeklinde konuştu.
Randevulu alım sisteminin çalıştığını vurgulayan Bakan Eker, bu yıl hububat alımlarında, alım sisteminde ve ödemelerde hiçbir aksamanın olmadığını söyledi. Bu sene mısır üretiminde geçen seneye göre bir artış beklediklerini aktaran Bakan eker, geçen yıl 4,2 milyon ton olarak gerçekleşen mısır üretiminin, bu sene 4 milyon 850 bin tona ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.
Buğday üretimine de değinen Bakan Eker, Türkiye’de geçen seneye göre buğday üretiminde bir miktar azalma olmakla birlikte, buğdayda ihtiyacın üzerinde bir üretim olduğunu belirterek Türkiye’nin dünyada gelişmelerden olumsuz etkilenmemesi için gerekli tedbirleri aldıklarını ve almaya devam ettiklerini söyledi. Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’da bu yıl buğday üretiminde ciddi azalma söz konusu olduğuna dikkati çeken Bakan Eker, bunun küresel fiyatları, özellikle temmuz ayında fiyatları çok etkilediğini, buğday fiyatının 383 dolara kadar çıktığını ifade etti. Şu anda fiyatların 365 dolarlara gerilediğini belirten Bakan Eker, “Biz yakından takip ediyoruz, ama iç piyasalar açısından şu anda bir endişe ve bir kaygı taşımıyoruz, üretimimiz kendi ihtiyacımızın üzerinde, piyasaların olumsuz etkilenmemesi için de tedbirleri alıyoruz. TMO piyasayı regüle ediyor.” şeklinde konuştu. Bakanlığın prim politikasının da devam ettiğini dile getiren Bakan Eker; “2005’ten bu yana Türkiye’de özellikle arz açığının yüksek olduğu iki ürün hububat grubunda mısır ve çeltik. Aldığımız tedbir ve uyguladığımız politikalarla mısır üretimimiz 2,2 milyon tondan 4,8 milyon tona çıktı. Çeltik üretimimiz 360 bin tondan 900 bin tona çıktı. İkisinde de özellikle 2005’ten itibaren uyguladığımız politikalarla ve yeni politika araçlarıyla biz bu noktaya geldik. Prim uygulaması başlattık, sadece mısırdan 2005’ten bu yana ödediğimiz prim 1,2 milyar lira. Uyguladığımız politikalar doğru ve mısır, çeltik üretimimizde biri neredeyse üç kat, öteki de yüzde yüzün üzerinde artış gösterdi, amacımız bunun sürdürülebilir olarak devam etmesi.” dedi.
Fındıkla ilgili rekoltenin ne durumda olduğunun sorulması üzerine Bakan Eker, fındık fiyatlarının serbest piyasada teşekkül ettiğini hatırlattı. Fındıkla ilgili 2009 yılında yeni bir uygulamaya geçtiklerini ve alan bazlı destekleme uygulaması getirdiklerini aktaran Bakan Eker, üreticiye, fındık bahçesi olanlara, kayıtlı olanlara dekar başına 150 lira ödeme yaptıklarını, bunun da yılda yaklaşık 700 milyon lira ödeme anlamına geldiğini söyledi. 2012 yılı ürünü için tekrar 2013 yılında yapılacak ödemeyle ilgili de Bakanlar Kurulu kararının imzada ve bitmek üzere olduğunu belirten Bakan Eker, şöyle konuştu; “Biz 2012 yılı ürünü için fındıkta tekrar alan bazlı ödeme yapacağız, o da yakında yayımlanacak. Fındıkta tekrar alan bazlı destek ödemesi uygulaması devam edecek. Zaten bizim verdiğimiz destek kilogram başına 1-1,5 liraya tekabül eden bir destek. Piyasadaki fiyatta üretici ürününü satıyor; bizden de ilave olarak üretim miktarına bağlı olarak 1,-1,5 lira destek ödemesi almış oluyor.”
Kaynak: http://www.tarim.gov.tr/tr/guncel-haberler/item/901-misir-taban-fiyat.html