Kategori : Diğer - Etiketler :küçük arazilerin birleştirilmesi, parçalı araziler, türkiye parçalı arazileri - Tarih : 01 Nisan 2012
Nesilden nesile bölünerek küçülen tarım arazilerinin toplulaştırma çalışmaları sürüyor. Ekonomik olarak tarımsal faaliyet yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış parseller bir araya getirilerek daha düzenli parseller elde edilecek. Hedef, tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak, bu sayede kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmek.
Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, arazilerin birleştirilmesi konusunda çiftçileri bilgilendirmeye devam ediyor. Bursa’da 300 dönüm arazisi bulunan bir çiftçinin, farklı yerlerde 30’ar dönümlük tarlaları bulunduğu belirtiliyor. Bu şekilde, yaklaşık 200 bin dönüm tarım arazisinin birleştirilmeyi beklediği tahmin ediliyor.
Konu hakkında çalışmalarını sürdüren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Yenişehir ilçesine bağlı Yeniköy’de arazi toplulaştırmasını köylülere anlattı. Köylülerin büyük ilgi gösterdiği toplantıda konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Behzat Ak, şunları dile getirdi:
“Çeşitli nedenlerle ve ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parseller bir araya getirilerek daha düzenli parseller elde edilecektir. Toprak muhafaza ve zirai sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştiren mevcut durum ortadan kaldırılarak, modern tarım işletmeciliği esaslarına uygun faaliyette bulunulması sağlanacaktır. Hedef, daha az zaman, daha az işgücü ve daha az sermaye kullanımı ile tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak, bu sayede kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir.”
Ak, arazi toplulaştırmasının yararlarını şöyle sıraladı: “Tarımsal verim artışı sağlanır. Toprakların bölünmesi ve küçülmesi önlenir. Yol, sulama, tahliye kanalları gibi fiziki tesislerden ve genel olarak tarla içi geliştirme hizmetlerinden vatandaşların eşit oranda yararlanması sağlanır. Üretilemeyen kaynak olan toprak, korunur ve geliştirilir. Mevcut tarihi ve kültürel alanların korunması sağlanır. Köy yerleşim yerlerinin iyileştirilmesine ve geliştirilmesine katkı sağlar. Kadastro yenilenir. Kırsal alanda sosyal huzur ve işletme bütünlüğü sağlanır.”
Kaynak: http://zaman.com.tr/haber.do?haberno=1266676&title=kuculen-tarim-arazileri-birlestiriliyor