Kategori : Bitkisel Üretim - Etiketler :kivi hasad dönemleri, kivi hasadı nasıl yapılır - Tarih : 07 Kasım 2012
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, ”Eğer üreticilerimiz kivi hasadı sırasında kurallara uyarsa hem ürünün depo ömrünü uzatır hem de maddi açıdan bir kayba uğramazlar” dedi.
Karadeniz, yaptığı açıklamada, kivi hasadının Orta ve Doğu Karadeniz’de başladığını söyledi.
Kivinin diğer meyve türlerine göre daha hassas olduğuna dikkati çeken Karadeniz, ”Bu nedenle üreticilerimiz kiviyi hasat ederken bazı konulara dikkat etmeli” diye konuştu.
Prof. Dr. Karadeniz, kivinin toplanabilmesi için kuru madde oranının yüzde 6,5 olması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
”Kivinin kuru madde oranı refraktometre denilen cihazla mutlaka ölçülmeli. Eğer kivinin kuru madde oranı yüzde 6,5 olursa o kivi hasat edilmeli. Bunun altındaki kiviler dalında bekletilmeli. Ayrıca bir kivi ağacının hasadı aynı günde bitirilmemeli. Çünkü o kivi ağacında her yıl olduğu gibi farklı büyüklüklerde kivi yer almakta. Bu nedenle kiviler 3 elde toplanmalı. İlk olarak en büyük kiviler hasat edilmeli, daha sonra diğerleri toplanmalı.”
Kiviyi eldivenle toplayın
Kivilerin eldiven kullanılarak toplanması gerektiğini vurgulayan Karadeniz, şunları kaydetti:
”Hasat sırasında kivi yere sert bir şekilde düşürülmemeli. Kasalara toplanmalı ve bu kasalarda kivi üst üste konulmamalı. Kivi kasalara yavaşça yerleştirilmeli. Taşıma sırasında kivinin ezilmemesine dikkat edilmeli. Kivi meyvesi üzerinde herhangi bir ezik ya da çürük tespit edilirse o kivi kasaya konmamalı. Kivi çok hassas bir meyve türü olduğu için gelişigüzel toplanmamalı. Eğer üreticilerimiz kivi hasadı sırasında kurallara uyarsa hem ürünün depo ömrünü uzatır hem de maddi açıdan bir kayba uğramazlar.”
Prof. Dr. Turan Karadeniz, bir kivinin hasat edilmesinin ardından en az 4-5 gün içerisinde tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=376694