Kategori : Diğer - Etiketler :2012 av sezonu, 2012 kış av sezonu, avcılık - Tarih : 30 Ağustos 2012
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen ve 2012-2016 yılları arasında 4 yıl süreyle geçerli olmak üzere hazırlanan Tebliğe ilişkin olarak, “Korumacı yaklaşım ve sürdürebilirliğin ön plana çıkarıldığı, su ürünleri avcılığında koruma ve kullanma dengesi gözetilerek, kaynakların sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yönetilmesi ve işletilmesi hedef alındı” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen ve 2012-2016 yılları arasında 4 yıl süreyle geçerli olmak üzere hazırlanan Tebliğ, 18 Ağustos’ta Resmi Gazetede yayınlandığını ve 1 Eylül’de yürürlüğe gireceğini bildirdi. Açıklamada, gırgır ve trol ağları ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçı gemileri için, 15 Nisan 2012 tarihinde başlayan genel av yasağının, gırgır gemileri için 1 Eylül 2012’de trol gemileri için ise 15 Eylül 2012’de sona ereceği ve bu tarihlerden sonra avcılık faaliyetinde bulunabileceği belirtildi. Tebliğ’de, avlanma araçları ve yöntemleri başta olmak üzere, avlanan su ürünlerinin boy, avlanma zamanı, avlanma yerleri ve balıkçıların yükümlülükleri ile uyulması gereken kurallara ilişkin düzenlemelerin yer aldığı ifade edildi.
Tebliğ’de, korumacı yaklaşım ve sürdürebilirliğin ön plana çıkarıldığı, su ürünleri avcılığında koruma ve kullanma dengesi gözetilerek, kaynakların sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yönetilmesi ve işletilmesinin hedef alındığı bildirildi.
Yeni Tebliğ’de getirilen bazı değişiklikler şöyle belirtildi:
“Ekolojik açıdan önemli bir deniz olan Marmara denizinde, İzmit körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece koyunda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılarak balıkların yumurtlama ve üreme alanları ile koruma alanları oluşturulmaya çalışılmıştır. Marmara denizinde kaçak trol avcılığının engellenmesi için, manyat ve algarna ile gece avcılık yapılması yasaklanmıştır. Akdeniz’de, 6 mil dışında, ton balıklarının (yazılı orkinos, tombik, tulina) avcılığına yıl boyunca müsaade edilmektedir. Göç balığı olan ton balıklarının avlanmasına imkan verilmek suretiyle ekonomiye kazandırılmasına ve balıkçılarımızın yıl boyunca av yapabilmelerine imkan tanınmaktadır. Güllük körfezinde ışıkla avcılığa kısıtlama getirilmiştir. Zonguldak ilinde trol avcılığına uygun olduğu belirlenen Alacaağzı burnu ile Tekke burnu arasında 3 mil olarak uygulanan avlanma yasağı 2 mile indirilmiştir. Akdeniz’de demir iskelet üzerine tel sarılmak suretiyle yapılan kafesle avcılık seçiciliği olmadığından yasaklanmıştır.
Balık nesillerinin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için, bazı balıkların asgari avlanabilir boy uzunlukları ile avlanma yasak zamanlarında yapılan değişiklikler şöyle kaydedildi: “Kalkan 40 santimetreden 45 santimetreye, levrek 18 santimetreden 25 santimetreye, sinagrit 20 santimetreden 35 santimetreye eşkina 25 santimetre çıkartılmıştır.”
Kalkan balığında 1 Mayıs – 30 Haziran olan yasak dönemin, 15 Nisan-15 Haziran, Dil balığında 15 Şubat-15 Mart olan yasak dönemin, 1 Ocak-1 Şubat olarak değiştirildiği ifade edildi.
Açıklamada, “Avcılık yolu ile elde edilen su ürünlerinin karaya çıkış noktalarından itibaren ilk satışının yapıldığı yere kadar naklinde Nakil Belgesi alınması zorunluluğu getirilmiştir. Menşe Belgesi düzenlenen ve 50 kilogramdan daha az miktardaki ürünler bu uygulamadan muaf tutulmuştur. Alınan kararlar balıkçılığımızı ve balıkçılarımızı korumak için getirilmiş olup, uzun vadede balıkçılarımız bu kararların faydalarını göreceklerdir. Bu nedenle balıkçılarımızın getirilen düzenlemelere titizlikle uymaları önem arz etmektedir. Getirilen bu düzenlemelerin uygulamasının takibi amacıyla denetimlerin etkin bir şekilde yapılmasına devam edilecektir” denildi.
Kaynak: http://www.haberyurdum.com/av-sezonu-basliyor-200957n/