Reklam 1 Alanı

Bitkisel Üretim Arttı, Zirai İlaç Kullanımı Azaldı

Kategori : Bitkisel Üretim, Organik Tarım - Etiketler :, , - Tarih : 24 Kasım 2012

Türkiye’de son 10 yılda bitkisel üretim 105 milyon tondan 140 milyon tona çıkarken, zirai ilaç kullanımının 55 bin tondan 40 bin tona düşürülmesi bu konudaki çalışmaların etkisini ortaya koydu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, pestisit kullanımının azaltılmasında, kimyasal mücadeleye alternatif yöntemlere öncelik verilmesinden, havadan ilaçlamanın ve AB’ye uyum kapsamında 181 pestisit etkili maddenin yasaklanmasına kadar birçok faktör etkili oldu.

Türkiye’de 2002-2011 arasında bitkisel üretim miktarı yüzde 33 oranında artarak 105 milyon tondan 140 milyon tona çıkarken, aynı süre zarfında pestisit kullanımı yüzde 27 azalarak 55 bin tondan 40 bin tona düştü.

Bakanlıkça yürütülen birçok çalışmanın katkı sağladığı bu başarıda, biyolojik mücadele, biyoteknik yöntemler, dayanıklı çeşitler, mekanik ve fiziksel mücadeleyle kültürel tedbirler gibi kimyasal mücadeleye alternatif yöntemlere öncelik verilen ”Entegre Mücadele Prensipleri” etkili oldu.

Öte yandan havadan yapılan ilaçlamalara son verilerek gereksiz ve yüksek miktarda ilaç kullanımının önüne geçilirken, bitki koruma ürünlerinin reçeteli olarak satışı, teknik tavsiyelere uygun olarak kullanılması ve uygulayıcıların sertifikalandırılarak kayıt altına alınmasıyla uygulamada gereksiz ve hatalı ilaç kullanımı önlendi.

Üreticilere, kullandıkları bitki koruma ürünlerini kayıt etme zorunluluğu getirilmesi de gereksiz kullanımını azalttı.

Organik tarım ve iyi tarım alanları arttı

Bakanlığın 15 bin üretici ile yürüttüğü Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi kapsamında tarla, bağ, bahçe, sera ziyaretleriyle çiftçi eğitim ve denetim çalışmaları yapıldı, hasattan 2-3 gün önce ürünlerden örnek alınıp pestisit analizi yapıldı, kalıntı sorunu olmayan ürünlere sertifika ve logo verildi.

AB ile uyum kapsamında yapılan değerlendirmelerle 3 yıllık bir süreçte Türkiye’de ruhsatlı 181 pestisit etkili madde yasaklandı.

Son 10 yılda çiftçileri bilinçlendirmek amacıyla hazırlanan yaklaşık 7 milyon basılı ve görüntülü eğitim materyali, Bakanlık il müdürlükleri aracılığıyla çiftçilere dağıtılırken, açık alanda ve örtü altı bitkisel üretimde biyolojik ve biyoteknik mücadele yapanlara destekleme yapılarak, pestisit kullanımı azaltıldı.

Ayrıca Türk Gıda Kodeksine aykırı olacak şekilde maksimum kalıntı miktarı (MRL) içeren ürün üretenlere cezai müeyyideler uygulandı. Bitkisel üretimde kalıntı sorununun kaynağında çözülmesi amacıyla hasat öncesi denetim faaliyetlerine başlandı, bu kapsamda etkin denetimler neticesinde gereksiz ve hatalı ilaçlamalar azaltıldı.
Diğer taraftan yüksek teknolojiye dayalı etkili formülasyonlar sayesinde kullanılan pestisit miktarı düşürülürken, Bakanlıkça yürütülen ve desteklenen organik tarım alanlarının son 10 yılda yüzde 584, iyi tarım alanlarının son 5 yılda yüzde 832 oranında artması ilaç tüketim miktarını azalttı.

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=379788&kn=11&ka=4&kb=11

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :