Kategori : Bitkisel Üretim - Etiketler :öküzgözü nedir, öküzgözü özellikleri, öküzgözü üretimi, öküzgözü üzümü, öküzgözü yetiştirme - Tarih : 02 Ekim 2012
Doğu Anadolu Bölgesi’nde üzüm üretiminin yaygın olarak yapıldığı illerin başında gelen Elazığ’da, ”öküzgözü” olarak adlandırılan üzüm çeşidi, kendine has tadı, kokusu ve aromasıyla yoğun talep görüyor.
Sonbaharla birlikte bağbozumu dönemine girilen Elazığ’da üzüm hasadı başladı. Üzüm, Elazığ ekonomisi için önemli bir yer tutuyor. ”Öküzgözü” olarak adlandırılan iri taneli üzümler, diğer çeşitlere göre ön plana çıkıyor. Hasat zamanı yöredeki köylerden getirilen kadın işçiler tarafından özenle toplanan üzümler, kasalanıp pazara sunuluyor.
Fabrikalara satılan üzüm, yörede sofralık olarak da değerlendiriliyor. Elazığ’daki üzüm üreticilerinden Devrim Baran, yaptığı açıklamada, iklime ve hava şartlarına göre eylülün sonu ve ekimin başı itibariyle üzümde hasat mevsiminin başladığını belirtti.
Toplanan üzümlerin fabrikaya gönderilerek işlendiğini dile getiren Baran, iklimi, kendine has toprak yapısı, dağların arasından dar ve uzun vadiler oluşturarak akan dere ve akarsuları ile baraj sularının oluşturduğu mikro klima etkisinden dolayı Elazığ’da yetişen öküzgözü üzümlerinin kendine has tadı, kokusu ve aroması olduğunu ifade etti.
Bağlarındaki 40 bin adet fidenin yüzde 95’inin öküzgözü, geri kalanın ise boğazkere ve sofralık üzüm olduğunu ifade eden Baran, şunları söyledi: ”Öküzgözü, bu topraklara çok uygun bir üzüm çeşidi ve tarihine de baktığınızda öküzgözü Elazığ bölgesinin kendine has bir üzüm çeşidi ve bu topraklarda da çok kaliteli ve verimli üzüm alıyoruz. Bu nedenle tercihimiz öküzgözü. Tabi bu bölgeye yakın olan Diyarbakır bölgesi var. Orada da boğazkere ekiliyor ama bu bölgede boğazkere ihtiyacını karşılamak üzere şu anda az miktarda da olsa bizim gibi yetiştiriciler var. Belki bu ileride biraz daha genişleyip büyüyebilir. Boğazkere’ye de ihtiyaç ve talebinin farkındayız.”
Baran, etli, sulu ve iri taneli öküzgözü üzümünün ekolojik nedenlerle yöreye adapte olduğunu, bu nedenle diğer bölgelerde yetiştirilen öküzgözü üzümlerinden aynı kalitenin alınamadığını belirtti.
Babası araştırarak bağcı oldu
Baran, babası Şükrü Baran’ın İstanbul’da ticaretle uğraşırken 2002 yılında doğduğu topraklara, Elazığ’a gelerek bağcılığa başladığını anlattı. Baran, şunları söyledi: ”Babamız çiftçilik bilgisi olmayan bir insandı ama araştırmacı bir ruha sahipti. Bölgemizin zenginliğini araştırırken Elazığ’ın kendine has olan öküzgözü üzümü olduğunu görerek burada ilk bağcılığa başladı. Bağcılığa başladığı dönemde Elazığ’da yanlış hatırlamıyorsak yüzde 20 civarında bir üretici vardı. Şu anda yüzde 80-90’lara ulaştı. Babam bu konuda bir öncülük yaptı ve burada yeni istihdamlar, yeni iş imkanları da sağlamış oldu. Tarımda şu anda daha modern, daha profesyonel anlamda bağ ve üzüm yetiştiricileri oluştu.”
Devrim Baran, ”Bizim Elazığ’ımıza borcumuz var, iş adamları olarak borcumuzu da bir şekilde ödemek zorundayız. Çünkü biz bu topraklarda doğduk, bu topraklarda da yaşıyoruz. Güzel ülkemizin güzel yurdunda da inşallah Elazığ’a bir katkımız varsa ne mutlu bizlere” diye konuştu.
Babasının başlattığı bağcılığa aile olarak devam ettiklerini ifade eden Baran, küçük bir miktarla başladıkları bağcılıkta kapasitelerini arttıracaklarını belirtti. Babasının 2002’de 150 dönüm bağda üretime başladığını anlatan Baran, ”Biz parsel parsel ekime başladık. Şu anda 500 dönümlük bir bağımız var. Hedefimiz bin dönüm yapıp orada bırakmak” dedi.
Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=368522