Reklam 1 Alanı

Üreticilere Buğday Yerine Kanola Önerisi

Kategori : Bitkisel Üretim - Etiketler :, , - Tarih : 08 Temmuz 2012

Adana Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oana Çorat, hasadı tamamlanan önemli bir yağ bitkisi olan kanolanın kilosunun 1 lira 10 kuruştan alıcı bulduğunu, üreticilere bu ürünün ekimini önerdiklerini bildirdi.

Çorat, yazılı açıklamasında, yörede yeterince ekilmeyen kanolanın Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetişebildiğini ve yüzde 40-45 yağ oranı ile önemli ve sağlıklı bir yağ bitkisi olduğunu belirtti.

Ekiminin yaygınlaşmasının Türkiye’nin bitkisel yağ açığının giderilmesine de önemli katkı sunacağına işaret eden Çorat, yörede hasadı tamamlanan kanolanın kilosunun 1 lira 10 kuruştan alıcı bulduğunu ifade etti.

Kanolanın üreticiye ekonomik getirisini buğday ile karşılaştıran Çorat, şunları kaydetti:
”Buğdaydan sonra ikinci ürün ekimi için iki hafta gibi bir süre gerekiyor. Oysa önce kanola, ardından yine yağ bitkisi olan soya ekimi iyi bir münavebedir. Yani, iki hafta gibi bir sürede buğday hasat edilinceye kadar soya çoktan ekilmiş oluyor. Kanola sonrası soya ekmekle hem toprak boş bırakılmıyor, hem de ekstra verim elde ediliyor. Soyada her bir günlük erken ekim dönüm başına artı 10 kilo ekstra verim demektir. Yani 10 gün öncesinden ekildiğini hesap edersek bu aşağı yukarı 100 kilo yapıyor. Buğdayın ardından ekilecek ikinci ürün soyanın verimi takriben 250–300 kilo iken, kanolanın arkasına ektiğimiz soyadan dönüme 400 kilogramın üzerinde verim alabiliyoruz.”

Buğday üretimi

Çorat, Çukurova’da artık buğday ekiminin çok büyük bir cazibesi kalmadığını savunarak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

”Kanolanın masrafı aşağı yukarı buğdayla aynı diyebiliriz. Ancak, parasal getirisi buğdaydan daha fazla. Bir dönüm buğday tarlasından bu yılki ortalama verim 500 kilo oldu. Buğdayın kilosu ise 65 kuruştan satılıyor. Bir dönüm kanola ise dönüme minimum 300 kilo veriyor. Onun fiyatı da aşağı yukarı 1 lira 10 kuruş ile 1 lira 20 kuruş arasında. Ama burada çok önemli bir husus var. Kanolanın destekleme primi kiloda 40 kuruş. Buğdayın primi ise 5 kuruş. Bu nedenle çiftçilere buğday yerine kanola öneriyoruz. Fiyat avantajının yanı sıra buğday saçak köklü bir bitki, kanola ise dik köklü. Dolayısıyla tarlaya bir münavebe getiriyor.”

Çorat, Bioyakıt Kanunu ile de kanolanın öneminin daha iyi anlaşılacağını belirterek, ”Kanola biyodizele en uygun bitki. Bu nedenle kanola ekmek hem üreticinin hem de ülke ekonomisinin lehine olacak. Üreticiyi kanola ekimini teşvikte sanayicilere de görev düşüyor” ifadeleri kullandı.

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=349390

Yorumlar (1)
  • 09 Temmuz 2012 tarihinde Şule Topal tarafından

    Kanola yağının tadı nasıl bilmiyorum ama çok satışı yok sanırım…Tabiki münavebe ve kar amacında iyi bir yöntem.

  • Yorum Yaz
    Ad Soyad :
    E-mail :
    Yorum :