Kategori : Hayvansal Üretim - Etiketler :kraliçe arı ihracatı, türkiye kraliçe arı üretimi, türkiyede kraliçe arı - Tarih : 08 Şubat 2015
Sebzelerin döllenmesi için kullanılan hormon, uzun süren sağlık tartışmalarının önemli gündem maddesi. Aşırı hormon kullanımı kansere davetiye çıkarırken, organik tarım yapanlar hormon yerine arı kullanıyor.
SÜMEYRA KIRCA – BUGÜN GAZETESİ
MALİYETLER AZALIYOR
Küçük kovanlarla seralara koyulan arılar, sebzelerdeki polenleri toplayıp onların daha çok çiçeklenmesini ve bu şekilde doğal yollarla üremesini sağlıyor. Arı üreticileri, seralarda arı kullanarak hem doğal yollarla sebze üretildiğini hem işçilik maliyetlerinin azaldığını belirtiyor.
ÜRETİM MERKEZİ ANTALYA
Bu tür arı üretiminde önde gelen firmalardan olan Antilsan-Biobest, her yıl 100 bini Türkiye içinde 700 bin kovan arı satıyor. Arıların Antalya’da yetiştiğini ve yılın her ayında üreticilere sevkiyat yapıldığını açıklayan Ziraat Mühendisi Kenan Kütük şöyle devam etti: “Satışımızın yüzde 90’ı ihracata gidiyor.Belçika, Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Suudi Arabistan, Ürdün, İran ve KKTC gibi ülkelere hazır kovan ve kraliçe ihracatı yapıyoruz.
Yıllık 350 bin hazır koloni ve 1 milyon kraliçe üretim kapasitesine sahibiz.” Kütük ayrıca, Türkiye’de yılda ortalama 154 bin kovan arının satıldığının tahmin edildiğini de sözlerine ekledi.
İLAÇ RİSKİ ORTADAN KALKIYOR
Bombus arıları kullanıldığında domates ve biberde yüzde 25, patlıcanda ise yüzde 10’luk bir artış yaşandığını kaydeden Kenan Kütük, şöyle devam etti: “Doğal döllenmiş meyveler daha sağlıklı ve lezzetli oluyor.
Arı kullanılan seralarda tarım ilaçlarının kullanımı da en aza indirilmek zorunda olduğundan yediğimiz ürünlerde ilaç kalıntısı riski de azalıyor ya da tamamen ortadan kalkıyor.”
KOVANIN FİYATI 150 LİRA
Bir kovanın içinde kraliçe arıyla birlikte 50-60 tane işçi arıyı 150 liraya sattıklarını anlatan Kenan Kütük, bir kovan arının 6-8 haftalık ekonomik ömrünün olduğunu vurguladı. 2 dönüm araziye bir kovanın yeterli geldiğini söyleyen Kütük, salatalık hariç döllenme sıkıntısı yaşayan tüm sebze ve meyvelerde arı kullanıldığını aktardı. Kütük ayrıca, satın alınan her bir kovan için devletin 60 lira desteği olduğuna da dikkat çekti.
Kaynak: Bugün