Reklam 1 Alanı

Ayçiçeğinde Kar Yok

Kategori : Ekonomi - Etiketler :, , - Tarih : 22 Ağustos 2014

ayciceginde-kar-yok

Ayçiçeği Türkiye’nin en önemli yağ bitkilerinden biri. Aynı zamanda çerezlik olarak da yetiştiriliyor. Dünya ayçiçeği üretimi 23 milyon ton civarında. 2013 Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre Türkiye’nin yağlık ayçiçeği üretimi ise 1 milyon 380 bin ton. Trakya bölgesi Türkiye’nin ayçiçeği deposu olarak biliniyor.

Bölgenin en büyük gelir kaynağı ayçiçeği. Yıllardır ayçiçeği üretimiyle yaşamlarını sürdüren Trakya köylüleri, artan maliyetler karşısında para kazanamamaktan şikayetçi.

Kırklareli’ne bağlı Hamitabad köyü, ayçiçeği üretimi yapıyor. Köyün adı Sultan Abdülhamit’ten geliyor. Köyün bulunduğu bölge Abdülhamit’in av sahasıymış. Düzenli olarak ava geldiği için, bazı hizmetkarlar buraya yerleşmiş ve kalmış. Köy böyle kurulmuş. O dönemde komple ormanmış. Daha sonra mübadele sırasında Selanik göçmenleri köye yerleştirilmiş. Köyde hala çok sayıda domuz bulunuyor. Köylüler elde tüfek tarlalarını domuzdan korumak için geceleri nöbet bekliyor.

Köyde kağıt üzerinde 2 bin nüfus bulunmasına rağmen düzenli olarak 1500-1600 kişi ikamet ediyor. 40 bin dekarlık köy arazisinin ancak 25 bin dekarında tarım yapılabiliyor.

‘Köylünün çaresi yok’

Hamitabad’lı köylülerle köy kahvesinde ayçiçeği üretiminin zorluklarını ve devletten beklentilerini konuştuk.
“Köylü çaresi olmadığı için ayçiçeği ekmeye devam ediyor” diyen Hamitabat Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Rüştü Tuncer, köyde sulu tarım olmadığı için ay çiçeği ve buğdaydan başka bir ürün ekme şanslarının bulunmadığını anlattı.
Tuncer ayçiçeği dikme maliyeti ile ilgili şu bilgileri verdi:

“1 dönüm tarlanın maliyeti 123-125 lira. Verimli bir yılda 1 dönüm tarladan elde edeceğin ürün ise 150 kilo civarı. Yani 150 lira.
10 kilo ayçiçeği tohumunu 500 liraya alıyoruz. Yani kilosu 50 lira. Bu nasıl iştir? Tohumu 50 lira kendisi 1 lira. Tohumun fiyatı 3-5 katı olsun. 50 katı olur mu. Böyle mantık mı olur. Hibrid tohum yeni tohum üretmiyor. (Hibrid tohum, verimin artırılması için laboratuvarda birkaç tohumun melezlenmesi ile üretiliyor. Tek dikimlik kullanılabiliyor)
2002 yılında mazotun litresi 1 lira civarındaydı. Gübrenin kilosu ise 100-150 kuruştu. Ayçiçeği ise 600 kuruş civarındaydı. Şu anda ayçiçeği 1.1-1.2 lira. Yani ayçiçeğinin kilosu 2’ye katladı, Mazot 4 kat, gübre 10 kat zamlandı.
Şu anda tarlaya yaptığın masrafı ancak alabiliyorsun. Yani kafa kafaya geliyor. Kar edemiyorsun. Masraf o kadar fazla ki.”

Bankalara borç çok

“Kar edemiyorsanız, niye ayçiçeği ekiyorsunuz?” diye sorduğumuzdaysa aldığımız cevap köylünün çaresizliğini anlatıyor:
“Ne ekeceksin ki başka. Başka bildiğimiz başka bir şey yok bizim. Bir ayçiçeği bir de buğday. Ama şimdi buğday da para etmiyor. Bu sene birkaç çiftçi buğday ekti. Buğday ellerinde kaldı. Toprak Mahsulleri Ofisi alım yapmıyor. Henüz taban fiyat da açıklanmadı. Ofis, ‘şu anda üretilen buğdayın yüzde 70’i satıldığına göre çiftçi fiyattan memnun’ diyerek, taban fiyat açıklamadı. Onlar zannediyor ki millet fiyattan memnun olduğu için hemen buğdayını veriyor. Oysa milletin yüzde 95’i bankalara gırtlağına kadar borçlu. O borcu bir an önce ödemek için fiyatına bakmadan ürününü vermek zorunda kalıyor. Bu gidişle 2-3 sene sonra bizim köyün yarısı bankaların eline geçecek.”

Ayçiçeği 1.2 lira

Tuncer, şu ana kadar köydeki tarlaların 10 bin dekarının satıldığını, tarımla yaşamını sürdüremeyen köylünün çareyi toprağını satıp şehre yerleşmekte bulduğunu ifade ederek. “Sadece bizim köyde değil, bütün Trakya’da durum böyle” dedi.
Ayçiçeği fiyatının Trakya Birlik tarafından açıklandığını anlatan Tuncer, birliğin 10 yıl önce avans fiyat açıklamaya başladığını söyledi. Her yıl avans fiyatta üretime göre iniş çıkışlar yaşandığını vurgulayan Tuncer, bu yıl avans fiyatın 1.2 lira olduğunu, geçtiğimiz yıl 1.1 lira olarak açıklanan avans fiyatın 2012 yılında ise 1.5 liraya kadar yükseldiğini belirtti.

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ayciceginde-kar-yok

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :