Kategori : Diğer - Etiketler :targel 2013, targel 2014, targel personeli, targel personeli hakkında - Tarih : 06 Kasım 2013
TARGEL projesi 2007 yılında başladı.
Türkiye genelinde şuan 6.129 Ziraat Mühendisi, 3.872 Veteriner Hekim olmak üzere toplam 10.001 personel görev yapmaktadır.
Sözleşmeli olarak çalışmaya başlayan personel, 2011 yılında, kadrolu memur statüsüne geçirilmiştir.
10 bin TARGEL personeli 2007 yılından bu yana, köyde istihdam etmek koşuluyla çalıştırılmaktadır.
Ancak, iyi niyetlerle başlayan bu projede, uygulamada karşılaşılan sorunlara rağmen hiçbir yeni düzenleme yapılmamıştır. Örneğin, personelin her ne kadar köyde ikamet etmesi istenmesine rağmen, uygulamada personel köyde değil ya ilçede ya da ilde ikamet etmektedir. Bu husus biliniyor mu gerçekten merak ediyoruz? TARGEL personeli eğer bir vasıta var ise köye gidebilmekte yoksa ilçe veya il müdürlüğünde vaktini geçirmektedir. Bakanlık Merkez teşkilatı, personelin hep köyde olduğunu varsaydığı için, ilçede ve ilde bu personele bir iş de verilememektedir. Bir anlamda ülkenin en önemli işgücü kaynakları heba edilmektedir.
TARGEL PERSONELİ KÖYDE OTURAMAZ ÇÜNKÜ;
Bakanlık her ne kadar bu personelin köyde oturmasını istese de bu mümkün değildir. Çünkü;
1- Bir çok köyde, ulaşım, köyden sabah gelen ve köye akşam giden köy minibüsleri ile sağlanmaktadır. Bu personelin köye nasıl gideceği hiç düşünülmemektedir.
2- Yine bir çok köyde bu personelin ne ikameti ne de çalışma ortamı düşünülmemiştir. Zaten personelin imza yetikisi olmadığı için de, köylü iş ve işlemlerini takip edebilmek için ilçeye veya ile gelmektedir.
3- Özellikle Doğu Anadolu Bölgesindeki illerde ancak yılın dört veya beş ayı çalışmak mümkün… Diğer aylarda bu illerde değil tarımsal faaliyet, kış şartlarından dolayı bu köylere ulaşmak dahi mümkün değildir.
4- TARGEL personeline 5 köy zimmetlenmiş olmasına personele araç tahsis edilmemiştir. Personelin bu sorunu kendi özel imkanları ile çözmesi istenmiştir. Ancak özel aracı olan personelin de, o kadar yakıt parasını cebinden karşılayamacağı hiç düşünülmemektedir.
5- TARGEL personelinin büyük çoğunluğu yeni mezun, gençtir. Daha önce bir tecrübesi yok. Özellikle köy ortamında, köylülerin 24-27 yaş aralığındaki yeni mezun bir genci ne kadar dinleyeceği hiç hesaba katılmamıştır.
YENİ BİR DÜZENLEME ACİL OLARAK LAZIM
Hali hazırdaki durumda, 10 bine yakın personel il ve ilçe teşkilatlarında atıl olarak durmaktadır. Bakanlığın acilen bir alan araştırması yaparak mevcut durumu görmesi ve yeni bir örgütlenme biçimine gitmesi gerekiyor. Aksi halde bir yandan personel hiç çalıştırılmıyorken diğer yandan sürekli yeni personel alım ilanına çıkılması gibi bir ironik bir ortaya çıkacaktır.
Kaynak: memurlar.net