Kategori : Diğer - Etiketler :doğu karadeniz bitkileri, karadeniz bitkileri, karadeniz endemik bitkiler, karadeniz vejetasyonu - Tarih : 15 Nisan 2013
Doğu Karadeniz’deki bitki türlerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla Trabzon’da biyoteknoloji merkezi kurulması için çalışma başlatıldı.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, yaptığı açıklamada, bir süre önce ABD’ye iş adamlarıyla gezi düzenlediklerini, Baltimore’da biyoteknoloji alanında yürütülen çalışmaları yerinde incelediklerini belirtti.
ABD’de bazı inovasyon, kuluçka merkezleri çalışanları ve akademisyenlerle birkaç gün süren toplantılar yaptıklarını dile getiren Hacısalihoğlu, şunları söyledi:
“TTSO olarak biyoteknoloji ile ilgili geçen yıldan bu yana 4 çalıştay düzenledik. Çalıştaylarda yapılacak çalışmalarla hakkında tüm kesimlerin görüşleri aldık. Biyoteknoloji konusunda özellikle ABD ve Hollanda’da çok ileri düzeyde çalışmalar yürütüldüğünü gördük. Bu nedenle ABD’de görüşmeler gerçekleştirdik. Görüşmelerimiz son derece olumlu geçti.”
Bu alanda gelişmiş ülkelerin büyük yatırımları olduğunu, sektörün 2050 yılında trilyonlarca dolarlık bir pazar haline geleceğinin tahmin edildiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, “Biz de sektörün içinde yer almak istiyoruz. Yaptığımız görüşmeler neticesinde önümüzdeki günlerde ABD’den bir heyet ilimize gelecek. Öncelikle biyoteknoloji altyapısı ile ilgili görüşmelerimiz olacak” dedi.
ABD’li yetkililerle işbirliği yapacaklarını vurgulayan Hacısalihoğlu, “Ülkemizde 14 bine yakın bitki çeşidi bulunuyor. Bölgemize özgü de yüzlerce bitki çeşidi mevcut. Bu zenginliğimizden ekonomik olarak yararlanmak istiyoruz” dedi.
“Hedefimiz ABD’de kurulan sistemi Trabzon’a taşımak”
Bölgede bugüne kadar yaprak olarak satılmış bitkisel ürünlerin bazılarının, çeşitli ülkelerce geliştirilerek ruhsatlandırıldığını ifade eden Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:
“ABD’deki sistemi Trabzon’a taşıyıp, biyoteknoloji alanında bir merkez kurmayı amaçlıyoruz. Bu ülkede görüştüğümüz firmaların yetkililerini Trabzon’a davet ettik. Hedefimiz sadece Türkiye’nin değil, Kafkasların merkezi olacak bir altyapıyı oluşturmak. Böylece bölgedeki bazı bitkiler, katma değeri yüksek ürünler haline dönüştürülebilecek ve sektörden pay alınabilecek.”
Hacısalihoğlu, biyoteknoloji merkezi konusunda önümüzdeki günlerde bir toplantı daha yapılacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=409972&kn=11&ka=4&kb=11