Reklam 1 Alanı

Kirazlar Artık Daha Kaliteli Olacak

Kategori : Gıda - Etiketler :, , - Tarih : 15 Nisan 2013

kirazda kaliteyi artırma

Çukurova Üniversitesinde (ÇÜ), sıcaklıkların etkisiyle iki veya daha çok kirazın yapışık büyümesine neden olan “çoklu meyve sorunu”na çözüm için proje geliştirildi.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayzin Küden, Pozantı Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezinde (POZMER) yürüttükleri projeyle, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinden kaynaklanan “çoklu meyve oluşumu sorunu”nun önüne geçerek daha kaliteli ve ihracata yönelik ürünlerin yetiştirilmesi için çalıştıklarını bildirdi.

“Kiraz Yetiştiriciliğinde Küresel Isınmaya Bağlı İklim Değişikliğinden Kaynaklanan Çoklu Meyve Oluşumu Sorununun Çözümüne Yönelik Çalışmalar” isimli projenin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından öncelikli olarak kabul edildiğini anlatan Küden, meyve yetiştiricilerinin çeşitli sorunlarla karşılaştığını, yüksek sıcaktan kaynaklanan çoklu meyve oluşumunun da bunlardan biri olduğunu vurguladı.

Meyvecilikte ürünün standart olmasının önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Küden, şunları kaydetti: “Çoklu meyve oluşumu son derece güncel ve önemli bir konu. Küçük, büyük, yapışık veya çoklu meyve ihracat şansını azaltıyor. Proje kapsamında, burada gölgelendirme ve ürünlerin sıcaklığını düşürme gibi çalışmalar yapıyoruz. İklim değişikliği kaçınılmaz bir olay ve yaşıyoruz. Bu yıl kış son derece ılık geçti ve bu nedenle birçok sıkıntının yaşanacağını düşünüyoruz. Yazın çoklu meyve görme sıklığı yaşanacak. Yaptığımız çalışmalarda projemizin sonucunu göreceğiz ve belirlediğimiz yöntemleri üreticilere önereceğiz. Bir anlamda burada yapacağımız araştırma meyveciliğe çözüm olacak.'”

‘Tüm sert çekirdekli meyveler için uygulanabilecek’

Proje araştırmacısı Dr. Burhanettin İmrak ise genellikle Çukurova yöresinde üretimi yapılan tüm sert çekirdekli meyvelerde görülen “çoklu meyve oluşumu sorunu”nun ürün kalitesini önemli oranda düşürdüğünü söyledi. Bu sıkıntıyı ilk önce kirazlarda gördüklerini, ancak yaptıkları detaylı incelemede bunu hemen hemen tüm sert çekirdekli meyvelerde tespit ettiklerini anlatan İmrak, şöyle devam etti: “Proje kapsamında örtü sistemi ve serinletme yöntemlerini kullanıyoruz. Alacağımız iklimsel veriler cihazla kaydediliyor. Sıcaklıktan kaynaklanan bir sorun olduğu için bunu azaltmaya yönelik uygulamalar yapıyoruz. Denemelerimizde sadece örtü sisteminin belirli oranda bu sorunu azalttığını gördük, bunu daha aşağıya nasıl çekebiliriz onu belirlemeye çalışıyoruz.”

İmrak, yaptıkları araştırmada alacakları sonuçların iyi olacağını düşündüklerini belirterek, “Karşılaşılacak benzer durumlarda bu sistemi kullanarak sıkıntının etkisinin en aza düşürülmesini hedefliyoruz. Kiraz ihracatında dünyada birinci sıradayız. Bu sorun ihracattaki potansiyelimizin azalmasına neden olabilir. Dolayısıyla bu projeyle ileride yaşanacak problemlerin önüne geçmiş olacağız” diye konuştu.

Daha önce şeftali ve nektarda benzer çalışma yaptıklarını hatırlatan İmrak, açık alanda yüzde 70 oranında görülen “çoklu meyve sorunu”nu yüzde 5-10’a kadar düşürdüklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=409318&kn=11&ka=4&kb=11

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :