Kategori : Ekonomi - Etiketler :saman alım fiyatı, saman fiyatı, saman fiyatları 2012, saman satış fiyatı - Tarih : 26 Ağustos 2012
Saman yüzde 400’lük fiyat artışıyla 2012’nin zam şampiyonu oldu
Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, geçen yıl kimsenin yüzüne bakmadığı samanın bu yıl yüzde 400’lük fiyat artışıyla 2012’nin zam şampiyonu olduğunu söyledi.
Muğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tahıl üretiminde önemli payı olan Karaman’da bu yıl kışın çok soğuk geçmesi ve bahar aylarında yağışın az olması sebebiyle hububat rekoltesinin yarı yarıya azaldığını belirtti.
Geçen yıl üretimin çok iyi olduğunu, bununla paralel olarak saman miktarında da artış yaşandığını ifade eden Muğlu, ”Çok olduğu için geçen yıl üretici tarlasındaki sapları değerlendiremedi. Samanın kilosu en çok 10 kuruşa satıldı. Binlerce ton saman tarlalarda kaldı. Çiftçiler, saplar ve samanlar tarlaya zarar vermesin diye bunları imha etti. Çiftçi yasak olmasına rağmen tarlalardaki bu kalıntılardan yakarak kurtulmaya çalışıyordu. Şimdi hububat tarlaları tertemiz. Neredeyse tarlalar süpürülmüş gibi. İmkanı olanlar da atasözündeki gibi samanları boş arazilerde depolayarak sakladılar” diye konuştu.
YÜZDE 400 ARTIŞ
Saman fiyatında bu yıl yaşanan büyük artışa dikkati çeken Muğlu, şunları kaydetti: ”Bu yıl saman fiyatları yüzde 400’lük artışla 40 kuruşa yükseldi. Yani saman şu ana kadar 2012 yılının zam şampiyonu oldu. Bir saman piyasası oluştu. Rekolte az olduğu için tarlalarda yeteri kadar sap yok. İnsanlar biçerdöverin derdiği hububat tarlarınındaki sapları tekrar tekrar tırmıkla toplayıp saman yapıyorlar. 40 kuruş, samanın yerindeki fiyatı. Bu, hayvan üreticisinin eline 55-60 kuruşa geçiyor. 1 kilo arpanın fiyatı 40-50 kuruş. Yani saman fiyatıyla aynı. Hububatta yüzü gülmeyen çiftçinin yüzü samanla güldü. Yani açığını bir nebze de olsa samanla kapattı.”
“BU ARTIŞ ET VE SÜT FİYATLARINA YANSIYACAK”
Bu işten en çok geçen yıl satamadıkları samanı boş arazilerde toplayıp muhafaza edenlerin karlı çıktığını anlatan Muğlu, ”Yani atasözündeki gibi ‘sakladılar samanı geldi zamanı’ diyebiliriz. Saman satanlar mutlu ama mutsuz olan kesim besiciler. Samandaki bu artış besicilerin işini zorlaştıracak. Bu artış et ve süt fiyatlarına yansıyacak” dedi.
Saman ticareti yapan Hayrettin Şimşekli ise Konya’nın Karapınar ilçesinden Karaman’a saman almaya geldiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
”Büyük kamyonlarla Karaman’a saman almaya geliyoruz. Geçen yıl saman çoktu. Bu sene alacak saman bulmakta zorlanıyoruz. Aldığımız samanları Karapınar, Ereğli, Niğde, Nevşehir, Mersin’e satıyoruz. Satarken zorlanmıyoruz. Daha alırken satacağımız yer belli. Eski saman almazdık. Bu sene ihtiyaç fazla olduğu için mecburen alıyoruz.”
Kaynak: AA